در مقاله قبل از شاخه کسب و کار که «هوش تجاری» نام داشت درباره اهمیت آن صحبت کردیم، اما در این مقاله از شاخه کسب و کار به موضوع بسیار مهمی با نام «شناخت رقبا در کسب و کار» آشنا میشویم. تمام افرادی که در زمینه کسب و کار فعالیت میکنند، به خوبی از رقبای خود شناخت کافی ندارند و برخی از آنها به طور کاملا اشتباهی از رقبای خود اطلاعات جمعآوری کردهاند که مورد نیاز آنها نیست. اگر میخواهید با شناخت رقبا در کسب و کار آشنا شوید، باید با استراتژیهای بازاریابی و کسب و کار آشنا باشید تا بتوانید در کسب و کار حرف اول را بزنید. اگر میخواهید به صورت دقیق و بررسی شده رقبای خود را شناسایی کنید، در ادامه مقاله ما را همراهی کنید.
برخی از رقبا میتواند در یک صنعت فعالیت داشته باشد، مانند شرکتهای تولیدکننده خودرو که همگی در زمینه تولید خودرو با یکدیگر رقابت میکنند و همه همدیگر را به خوبی میشناسند. در برخی دیگر ممکن است به ظاهر در یک صنعت با هم رقیب نباشند، ولی در درون با یکدیگر سر یک محصول و یا خدمات رقابت میکنند. در نتیجه شما قبل از هر کاری باید رقبای خود را به خوبی بشناسید و آنها را قبل از شروع به انجام هر کسب و کاری شناسایی کنید.
در هر کسب و کاری پیدا کردن رقبای اصلی و احتمالی بسیار مهم است، زیرا آنها میتواند در آینده برای شما تهدید بزرگی باشد. با شناخت رقبا میتوانید احتمال شکست در کسب و کار خود را به طور چشمگیری کاهش دهید. برای شناخت بهتر رقبا باید چندین تحلیل انجام دهید تا در آینده با آنها دچار مشکل نشوید، در ادامه به چندین تحلیل استراتژیهای بازاریابی پرداختهایم تا با کمک آنها بتوانید در کسب و کار موفق شوید.

تشخیص و شناخت رقبا در کسب و کار
اولین گامی که میتوانید برای شناسایی رقبای خود بردارید، این است که به تمام سؤالات زیر به طور کامل پاسخ دهید. سپس با بررسی پاسخهای خود رقبا را شناسایی میکنید.
- چه نهاد و شرکتی رقبای شما هستند؟
- کدام یک از رقبا همانند شما میتواند به نیاز مشتری پاسخ دهد و نیاز آنها را برطرف کند؟ در این بین اگر محصولاتی که ارائه میدهید با محصولات رقبایتان متفاوت است آن را مشخص کنید و در یکجا یادداشت کنید.
- نقاط ضعف و قوت رقبا را شناسایی کنید و آنها را در دفترچهای یادداشت کنید. برای این مسئله بهتر است به طور کامل تحقیق کنید و به درستی بنویسید.
- مقدار سهمی که رقبایتان در بازار کار به خود اختصاص دادهاند را مشخص کنید.
- استراتژیهای بازاریابی رقبایتان را بررسی کنید.
- شناسایی عوامل موفقیت رقبا
باید به تمام این سؤالها پاسخ دهید و آنها را به طور کامل و صحیح در یکجا یادداشت کنید. سپس پاسخ خود را تحلیل کنید، حتی اگر توان بررسی و تحلیل آنها را نیز نداشتید بهتر است از یک مشاور باتجربه و کاردان در این زمینه مشاوره بگیرید. با تحلیل پاسخهای خود میتوانید به یک استراتژی کاربردی برای کسب وکار و بازاریابی خود دست پیدا کنید.
تفاوت کسب و کار شما با رقبا
برای فهمیدن این مطلب باید به این سؤال پاسخ دهید که چه چیزی در محصولات شما وجود دارد که باعث تمایز آن با محصولات رقبایتان میشود؟ برای اینکه به این سؤال پاسخ دهید باید مشخص کنید که محصولتان تا چه اندازه میتواند نیاز مشتری را پاسخ دهد. به طور مثال، باید بدانید محصولی که عرضه بازار کردهاید آیا نسبت به محصولات رقبایتان از کارایی بهتری برخوردار است یا خیر؟
اگر جوابتان به این سؤال بله است باید بدانید چه مقدار سود بیشتری نسبت به محصولات رقبایتان برای مشتری دارد. به طور کلی مشتریان به سود مستقیم از استفاده محصولات توجه دارند. حتی اگر کسب و کار شما خدماتی باشد باید در نظر بگیرید چه مقدار کار خدماتی شما برای مشتریانتان سودآور است و نسبت به کسب و کار رقبایتان کارایی بیشتری دارد.

تخمین تهدیدهای رقابت
برای اینکه تهدیدهای رقبای خود را شناسایی کنید باید به سؤالات زیر پاسخ دهید.
- رقبایتان تا چه اندازه میتوانند برای کسب و کار شما مضر باشند؟
- آیا رقبا دارای نام تجاری قوی هستند؟
- آیا مانع از ورود شرکت دیگری به بازار میشوند؟
- آیا ویژگیها و تفاوتهای خاص شما را میشناسند و درصدد اجرا کردن آنها بر روی محصولات خود هستند؟
با پاسخگوی به این سؤالات به راحتی میتوانید به ارتباطات محرمانه، تجزیه و تحلیل رقبای شرکت و فضای رقابتی آگاه شوید. همچنین با پاسخ به آنها میتوانید مزیتهای شرکت خود را شناسایی کنید.
برای اینکه بتوانید در بازار رقابت و کسب و کار باقی بمانید و رقبایتان شما را کنار نزنند، باید تمامی این مراحل را با دقت طی کنید و به سؤالات آن به خوبی پاسخ دهید. اگر در هر مرحله اطلاعات کافی و یا دانش لازم را نداشتید بهتر است از یک مشاور باتجربه مورت بگیرید.