حتماً تا به حال برای شما هم پیش آمده که هوس یک شیرینی خوش طعم را بکنید، یا بخواهید که در کنار چایی خود چیزی شیرین میل کنید. بیشک یکی از متنوعترین و محبوبترین شیرینیها که میتوانید انتخاب کنید، باقلوا است. باقلوا نوعی شیرینی است که از گلاب، آرد، زرده تخممرغ، شکر، هل و روغن تهیه میشود و در کشورهای مختلف همچون ایران و ترکیه و عراق و … یافت میشود؛ اشکال مختلفی از آن مثل لوزی، مربعی و لولهای و… وجود دارد. این خوراکی خوشمزه همچنین در طعمهای مختلفی نیز همانند پستهای، بادامی، نارگیلی و … وجود دذرد. در این مقاله قصد داریم به انواع مختلف باقلوا چه در ایران و چه در خارج از کشور بپردازیم پس با ما همراه باشید.
انواع باقلوا
همانگونه که گفتیم باقلوا در کشورهای متفاوتی و با طعمها و شکلهای متفاوتی موجود است که در این بخش قصد داریم به بررسی انواع آن بپردازیم.
باقلوای عربی
باقلواهای عربی به شکلهای مختلفی پخت میشود و آنها را نیز میتوان از جمله باقلواهای رشتهای دانست زیرا در تهیهٔ آن از نوعی رشته به نام رشته شعریه استفاده میشود؛ رشتهٔ شعریه نسبت به سایر رشتهها رنگ تیرهتری دارد در نتیجه باقلواهای عربی رنگ تیرهتری نسبت به سایر باقلواها دارد
باقلوای ایرانی
باقلواهای ایرانی نیز محبوبیت مخصوص خود را بین غذاهای ایرانی دارند، طرز تهیه انواع باقلوای ایرانی باهم متفاوت است که در ادامه هرکدام را جداگانه بررسی خواهیم کرد.

باقلوای قزوینی
یکی از مهمترین و محبوبترین سوغاتیهای استان قزوین باقلوا است که مردم آن را با باقلوای لوزیه و باقلوای پیچ نیز میشناسند. باقلواهای قزوینی از سه بخش تشکیل شده است. بخش اول خمیر باقلواست که شامل گلاب، آرد الک شده، آب گرم و روغن جامد است؛ بخش دوم را پودر پسته، پودر بادام، زعفران حل شده در آب، پودر قند و هل تشکیل میدهند که این بخش را مواد داخل باقلوا نامند؛ در انتها نوبت به بخش سوم میرسد که تقریباً میتوان آن را مهمترین بخش در تهیه باقلوا دانست. اضافه کردن شربت یا شهد همان بخش سوم است که آن را با آب، شکر، گلاب، پودر قند و هل درست میکنند و آن را بعد از پخته شدن باقلوا در فر به روی آن میریزند.
باقلوای کاشان
یکی از مهمترین سوغاتیهای این شهرستان کهن باقلوای پنج مغز است که به آن باقلوای آجیلی نیز میگویند. این باقلوا نیز از دو بخش تشکیل شده است. بخش اول بخش زیره و رویه است که همان بخش خمیر باقلوا در باقلوای قزوین است با این تفاوت که تخممرغ هم در آن وجود دارد؛ در قسمت دوم مواد داخل باقلوا همانند پسته، مغز بادام، مغز فندق، بادام هندی، زعفران و هل را تهیه میکنند و در آخر بعد از پخته شدن شربت غلیظی از زعفران و گلاب را روی آن میریزند.
باقلوای یاس
احتمالا میدانید در استان گیلان گیاهی که به وفور یافت میشود یاس است به همین سبب از آن برای خواباندن بادام در یاس استفاده میکنند؛ بدین شکل که بادام را بعد از پوست گرفتن و کاملا خشک کردن در ظرفی قرار میدهند روی آن مقداری گل یاس میریزند و در آن را میبندند و روز بعد دوباره این کار را با یاسهای تازه انجام میدهند تا بادامها کاملا عطر و طعم یاس را به خود بگیرند، بعد بادامها را کاملا خرد میکنند و با پودرقند مخلوط میکنند. نکته جالب درمورد این باقلوا آن است که در آن هل به کار نمیرود و عطر آن تنها از گیاه یاس است.
باقلوای سردرود
افراد باقلوای سردرود را با نام باقلوای سردری میشناسند و در طعمهای مختلف همچون پستهای، نارگیلی، گردویی، بادامی و گلسرخ میپزند.
باقلوای یزدی
این شیرینی نیز یکی از کهنترین شیرینیهای یزد محسوب میشوند. مواد اولیه این نوع باقلوا را گلاب، شکر، هل، آرد، بیکینگپودر، زردهٔ تخممرغ، خاکقند، شیر و روغن تشکیل میدهند. جالب است که بدانید که گاهی ایرانیان از باقلوا در دسرهای خود نیز استفاده میکنند و دسرهایی همچون باقلوا با بستنی یا باقلوای شکلاتی در ایران پرطرفدار است.
باقلوا ترکیهای
یکی از پرطرفدارترین انواع باقلوا، باقلوای ترکی یا همان استانبولی است و غالباً طرز تهیهٔ باقواهای ترکیه با خمیر یوفکا پرطرفدارتر بوده است. از دیگر انواع مختلف باقلوا ترکی میتوان به باقلوا با رشته کادایف اشاره کرد که شکل آن به صورت رشته است. باقلواهای ترکی بدون فر هم هچنین بسیار پرطرفدار است و پخت آن به اینگونه است که مواد آماده شده را در داخل تابه سرخ میکنند.
معمولاً بعد از درست شدن باقلوا به روی آن شهد میریزند ولی در یکی از انواع باقلواهای ترکی که همه پسند است معروف به باقلوای خشک است که در تهیه آن از شهد استفاده نمیشود و پخت آن نیز آسانتر از بقیهٔ باقلواها است.
سوتلو نوریه
تفاوت این باقلوا با سایر باقلواها این است که در شهد آن به جای آب، شیر بیشتری استفاده میشود به همین علت ظاهری سفیدتر و طعمی ملایمتر را دارد. نکته قابل توجه دیگر در این باقلوا استفاده از فندق به جای پسته است و در نتیجه از قیمت نهایی کمتری برخوردار است و مورد توجه و علاقه روستاییان ترکیه است.

بورما
این نوع باقلوا نیز در ترکیه بسیار پرطرفدار است و مشخصه این نوع شیرینی خوشطعم ظاهر متفاوت آن است ولی مواد تشکیلدهنده آن همانند دیگر باقلواهاست. برای پخت آن چند لایه خمیر باقلوای خیلی نازک را بر روی هم قرار میدهند و مغزهایی خردشده همچون پسته، گردو و بادام را لایه لایه بین آنها میریزند و خمیرها را رول میکنند و آنها را کره پوش کرده و میپزند و پس از پخت مقدار زیادی شهد شیرین را روی آن میریزند.
بلبل یواسی
بلبل یواسی به معنای لانهٔ بلبل است و این اسم را به دلیل ظاهر گرد آن روی آن گذاشتند. این نوع باقلوا از مشهورترین باقلواهای ترکیه است و پخت آن بیشباهت به بورما نیست با این تفاوت که در بلبل یواسی خمیر را به شکل گرد در میآورند و درون آن را با مغزیجات مختلف به خصوص پسته پر میکنند ولی در بورما خمیرها را رول میکنند.
فیستیکلی سارما
این باقلوا نیز همانند باقلوای ساده است با این تفاوت که در این نوع باقلوا از مقدار بسیار زیادی پسته استفاده میشود که همین امر سبب شده تا فیستیکلی سارما رنگی سبز داشته باشد. فیستیک در زبان ترکیه به معنای پسته میباشد. این باقلوا معمولاً با بستنی سرو میشود که طعمی خاص و دلنشین به بستنی میدهد.
شوبیت
آخرین موردی که بررسی آن میپردازیم باقلوای شوبیت است؛ برای تهیه آن شکر و آرد سمولینا را میجوشانند تا به پودینگ غلیظی به نام کایماک تبدیل شود، در ادامه ده لایه خمیر فیلو را روی هم گذاشته و روی هر کدام از لایهها کره آبشده میریزند سپس خمیرها را به شکل مربع درمیآورند؛ در آخر پودینگ به دست آمده و مغز گردو و پسته را در وسط این مربعها میریزند و مربعها را تا میکنند تا به شکل مثلث درآید؛ بعد از پخت شهد را به آن اضافه میکنند.
باقلوا با طعم دلنشینو خوشمزه خود دل مردمان خاورمیانه را غرق در شیرینی کرده و سالیان سال که این خوراکی در این کشورها در حال استفاده و طبخ هست. باقلوا خوراک خوبی به عنوان دسر است. حتی شما هم در منزل میتوانید آن را درست کنید، فقط به مقداری زمان و انگیزه نیاز دارید.